Αυτό είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ενήλικες που χρειάζονται όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά και την πιστοποίηση αγγλικών για να εξελίξουν την καριέρα τους. Σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν υπάρχουν πάρα πολλές πιστοποιήσεις αγγλικών.

Τι πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη για την επιλογή της σωστής πιστοποίησης και ποιοι παράγοντες πρέπει να εξεταστούν;

Σε ποιες βασικές ερωτήσεις πρέπει να απαντήσει κάποιος για να καταλάβει ποια πιστοποίηση του ταιριάζει;

Οι ερωτήσεις αυτές είναι τρεις   

α)Είναι αναγνωρισμένη από τον ΑΣΕΠ;

β)Ποιές δεξιότητες θα έχω αποκτήσει στην πραγματικότητα όταν επιτύχω σε αυτή την πιστοποίηση;

γ)Τι διαθεσιμότητα χρόνου έχω;

Αυτές είναι οι 3 βασικές αρχικές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει κάποιος, πριν αποφασίσει ποια πιστοποίηση θα επιλέξει.

Ακόμη αν κάποιος ενδιαφέρεται για ένα κλασικό πτυχίο που δεν είναι διαβαθμισμένο θα πρέπει να προσέξει

α) το ποσοστό επιτυχίας, για παράδειγμα το ποσοστό επιτυχίας για το proficiency κάποιων φορέων πιστοποίησης είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, με βάση την Ελληνική Νομοθεσία και το ΑΣΕΠ. Πρέπει να πιάσεις 90%.

β) τον χρόνο και

γ) την αποτελεσματικότητα. Σε πραγματικές συνθήκες η απόκτηση ενός τίτλου Proficiency από επίπεδο Lower, μπορεί να διαρκέσει από 1 μέχρι και 2 χρόνια. 

Τι μπορεί να κάνει όμως ένας ενήλικας που δεν μπορεί να διαθέσει αυτόν τον χρόνο;

Σίγουρα μπορεί να σκεφτεί έξυπνα και να διαλέξει ένα πτυχίο όπως το Test of Interactive English (TIE) το οποίο είναι διαβαθμισμένο.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η εξέταση γίνεται μεταξύ των επίπεδων Β2 C2, οπότε εξεταζόμενος λαμβάνει την πιστοποίηση επιπέδου που πέτυχε. Δηλαδή αν ένας εξεταζόμενος έχει προετοιμαστεί πολύ καλά μπορεί και να επιτύχει μεγαλύτερο επίπεδο από αυτό που στόχευε. Επίσης, το TIE είναι ένα πτυχίο που ο μαθητής προετοιμάζει με την οργάνωση και καθοδήγηση του καθηγητή συγκεκριμένα projects που καλείται να παρουσιάσει στις εξετάσεις, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις δικές του ανάγκες για επικοινωνία και έτσι επιτυγχάνεται η ευφράδεια λόγου. 

Οι εξετάσεις του TIE πραγματοποιούνται κάθε μήνα. Αν κάποιος δεν καταφέρει να περάσει το ένα από τα δύο μέρη της εξέτασης, έχει τη δυνατότητα να δώσει ξανά, εντελώς δωρεάν.  Επίσης, αν αποτύχει μπορεί να δοκιμάσει ξανά εντός 2 μηνών με μειωμένα δίδακτρα. Τέτοιες διευκολύνσεις καθιστούν το TIE σαν ένα από το πιο ευέλικτα κι εύκολα πτυχία αγγλικών για ενήλικες.

Ενημερωθείτε για τα προγράμματα εκμάθησης Αγγλικών ενηλίκων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης ExpertinDanas ΕΔΩ. Για κάθε πληροφορία μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 23940 25472

Περισσότερα άρθρα για τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζεται κάποιος για να εξελίξει την καριέρα του μπορείτε να βρείτε εδώ.